Ядреният физик Андрей Сахаров - създател на "Цар бомба" и дисидентНа 22 януари 1980 г е арестуван Андрей Сахаров след протестите му срещу съветското нахлуване в Афганистан през 1979 г.

Андрей Дмитриевич Сахаров е съветски ядрен физик, дисидент и общественик. Сред създателите на водородната бомба, както и на Цар бомба (1961), най-мощното устройство, взривявано в историята. Става известен като защитник на човешките права и гражданските свободи в Съветския съюз.

В края на 50-те години на XX век Сахаров проявява загриженост за моралните и политическите последствия от своята работа. Политически активен през 60-те години, той се обявява против разпространението на ядрени оръжия. Настоява за прекратяване на ядрените опити в атмосферата и спомага за подписването през 1963 г. в Москва на Договора за частична забрана на ядрените опити. През 1965 г. се завръща към фундаменталната наука и работи в областта на космологията, като продължава да се противопоставя на политическата дискриминация.

През 1973 г. Сахаров е номиниран за Нобелова награда за мир, която е връчена на 10 декември 1975 г. на жена му, тъй като на него не му е разрешено да напусне Съветския съюз. Идеите му за обществено развитие поставят правата на човека в основата на всяка политика.

Заточен е в гр. Горки (сега Нижни Новгород) – затворен град, недостъпен за чуждестранни наблюдатели. Между 1980 и 1986 г. Сахаров е държан под строго полицейско наблюдение. В мемоарите си споменава, че апартаментът му в Горки периодично е бил обект на претърсвания и обири. Остава изолиран, но не отстъпва от възгледите си. През 1986 му е разрешено да се завърне в Москва, когато Михаил Горбачов започва политика на перестройка и гласност.

Сахаров подпомага създаването на първите независими законни политически организации в страната и става известно име сред зараждащата се съветска политическа опозиция. През 1989 г. е избран в новия парламент и става един от лидерите на демократичната опозиция в него.

На 14 декември 1989 г. умира от инфаркт.ВИЖТЕ ОЩЕ: Трагикомично интервю за изходна виза от СССР отменя снимките на филма за Щирлиц в ГДР

Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now