Юрий Гагарин - първият човек полетял в КосмосаНа днешната дата през 1934 г. е роден Юрий Гагарин, който влезе в история като първият човек, полетял в космоса. Първият космонавт е роден в семейство на колхозници в село близо до град Гжатск, Смоленска област.


На 27 октомври 1955 г. е повикан да отбие военната си служба. Изпратен е в I-во Военноавиационно училище „Климент Ворошилов“ в град Чкалов (днес Оренбург, в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него с отличие и в края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети. Към октомври 1959 година е направил 265 часа.

На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети. На 12 април, 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич - 9 часа и 7 минути московско време излита с Юрий Гагарин на борда си космическият кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята. Първите му думи в открития космос са „Поехали !“.


Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути. Епичният полет на Гагарин приключил като на височина от 7 км катапултира от капсулата за кацане. И веднага става световна знаменитост.

Целувка от друга звезда - Джина Лолобриджида

Усмивката на Гагарин направи повече от всички съветски ракети заедно. Може би е избран за първи космонавт и заради нея. Може да се каже, че изборът на Гагарин е невероятно успешен пиар. След 2 дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката. След полета, Гагарин прави световно турне, посещава 30 страни, в т.ч. и България, навсякъде посрещан с любов и възторг.


Гагарин в България. Снимка: архив на БНР

В продължение на седем години след епохалния полет Юрий Алексеевич успява да завърши Военновъздушната академия Жуковски и да стане дубльор на Владимир Комаров за полета на "Союз-1". Според официалната версия Гагарин загива 1968 г. при злополука по време на тренировъчен полет. Ползван източник: НаукаOFFNews


ВИЖТЕ ОЩЕ: Изоставеният завод на ЗИЛ в Москва


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now