Чистене, дезинфекция, стерилизация срещу COVID-19


Дезинфекцията е съществена част от предпазването ни срещу зараза с коронавирусa. Ако разчитате само на маски без хигиена, ще се заразите при първото докосване на  лицето, носа, устата или очите си. За съжаление, отново се вихрят всякакви митове и лъжи, и нашата задача сега е да ги заменим с истини.
Чистене, дезинфекция и стерилизация – има разлика 
За да разберем за какво говорим, трябва да направим разлика между почистване, стерилизация и дезинфекция. За да бъде лесно и ясно за всички, ще наричам всички болестотворни организми – бактерии, вируси, паразити, както и техните форми, които носят зараза – микроби. Например, технически зараза може да се получи не само с бактерии в нормалната им вегетативна форма, но и със спорите им. При много паразити, като глистите, зараза става чрез яйцата им. Но аз отново ще говоря за микроби, дори и когато технически глистите и яйцата им не са микроорганизми. Просто искам да улесня нещата. Не ме убивайте. 
Чистенето 
Процес на премахване на мръсотия, включително и микроби, от повърхности или от нас самите. Средствата за чистене не убиват микроби, но ги отмиват и намаляват количеството им. Това е полезно, защото за да има зараза, е нужно да има определено достатъчно количество от микробите, които да ни заразят. Броят на микробите, които са нужни да ни инфектират, се нарича инфекциозна доза и тя зависи от вида на  микроба, както и от пътя на предаване. Един микроб, който се предава по въздух и с питейната вода например, ще има нужда от различни инфекциозни дози за различните пътища на заразяване. Коронавирусът се повлиява от чистенето. Сапунът и водата са добър метод за намаляване на броя на вирусите по ръцете ни. Препарати за почистване на плочки, на повърхности, на килими и мокети също намаляват броя на вирусите по третираните места. Особено важно е да се почистват обекти, които пипаме непрестанно и които задържат зарази – дръжки на врати, електронни устройства, гъби за почистване, мивката, тоалетната. Това не е съвет само за коронавируса – всички те са правила за елементарна хигиена, които трябва да спазваме. Но за по-добра защита срещу силно заразни агенти като коронавируса е добре да се прилага и дезинфекция. 
Дезинфекцията 
Е процесът на унищожаване на микробите от дадена повърхност или част от тялото ни. Дезинфекцията унищожава микробите. Не е задължително да почиства мръсотията, за да действа, въпреки че много дезинфектанти имат и способност за разтваряне на мръсни и мазни петна. По това се различава чистенето и дезинфекцията. Дезинфекцията унищожава микробите, чистенето намалява количеството им, като ги отмива. Разликата между дезинфекция и стерилизация е, че стерилизацията унищожава и бактериалните спори – най-устойчивата форма на бактериите, с която те оцеляват при екстремни ситуации. Дезинфекцията унищожава само нормалните (наричаме ги вегетативни) форми на бактериите, когато те са жизнени и изпълняват метаболитните си процеси, както и се размножават.
Срещу коронавируса най-сигурното средство за дезинфекция остава етиловият спирт. Етилов спирт трябва да се използва в концентрация минимум 60%. Използваме 70% от аптеката за ръце, рани, части на тялото и кожни участъци. За повърхности и неживи обекти ползваме 90 до 95%. Алкохолните напитки НЕ СА добър дезинфектант. Ракията и водката съдържат около 40% до 50% алкохол (последната наричаме скоросмъртница). Концентрацията на алкохола в домашната ни пърцуца не е достатъчна, за да се убие коронавируса. Убива само черния ни дроб. Етерични масла, тинктури, сребърна вода, нишадър и подобни не се препоръчват като ефективни дезинфектанти срещу коронавируса, дори в концентрирана форма. Не си играйте със здравето си. Ползвайте спиртни дезинфектанти за ръце. 
Стерилизация
Стерилизацията е процес на унищожаване на всички микроби, включително и на бактериалните спори. Стерилизация се прилага само при неживи предмети и обикновено се изпълнява на места, които трябва да бъдат стерилни – лаборатории, болници, както и за обекти, които трябва да са абсолютно стерилни – игли, спринцовки, ампули с лекарства за инжекционно приложение и др. Стерилизация у дома е невъзможна за изпълнение и не е нужна срещу коронавируса. Споменавам я единствено, за да можете да направите разликата и да не изпадате в паника, ако някой ви каже, че трябва да стерилизирате, когато срещу вируса е достатъчна само дезинфекция. 
Как да почистваме и дезинфекцираме тялото си? 
Ако можем и имаме достъп, при всяка възможност, но особено преди да ядем, пием и пипаме лицето си, е нужно да се измиваме поне 20 секунди със сапун и вода. Ако нямаме достъп до сапун, дезинфекцираме с дезинфектант за ръце, който се продава в аптеките и в супермаркетите. Ако нямате ръчен дезинфектант, можете да се почистите със стерилен памук от аптеката, напоен със 70% спирт. Обърнете внимание на всяка сгъвка, особено между пръстите на ръцете, както и при и под ноктите, където се пропуска най-много почистването. Поддържайте ноктите си къси – не е моментът сега за маникюр. По-къси нокти – по-малко мръсотия.
Не си приготвяйте ръчни дезинфектанти
Интернет се заля с подобни рецепти. Проблемът е, че няма практичен начин как да проверите дали това, което сте получили, е с достатъчна концентрация на спирт с цел дезинфекция. Не забравяйте, че под 60% спиртът няма да дезинфекцира ефективно. В аптеките се продава спирт от 70%, който е идеален за целта медицински алкохол. Очите и другите лигавици предпазваме Като не ги пипаме с немити и недезинфекцирани ръце. Не обливайте очите си със спирт. Не им капете и други разтвори, като сребърна вода и подобни продукти. Ако има нужда от промивка, промивайте с изкуствени сълзи, които се продават в аптеките и са стерилни разтвори. Ако трябва да прилагате лекарства в очите и носа, правете го след щателна дезинфекция на ръцете си. Имайте предвид, че противно на много разпространената практика в България, антибиотични и други капки за очи не могат да се прилагат ефективно в носа. Те се стичат и не остават дълго време, за да подействат. Лекарите ги изписват масово и твърдят, че ефект има, но всеки фармацевт с познания по темата ще ви каже, че не е така. Проучванията показват, че това е напълно излишно. Знам, че ще имам много възражения по тази тема, но и сред лекарите се ширят заблуди, а тази е от найсериозните. Проверете която искате фармакология. Не си назначавайте сами противовирусни и антибиотици Нито противовирусните в аптеките, нито антибиотиците, хомеопатични продукти, добавки или билки ще ви вършат работа като „профилактика“. Само могат да дадат нежелани реакции, да ви лишат от нормалната ви чревна флора и да предизвикат диария, понякога дори и тежко усложнение като псевдомембранозен колит. Лекарства от този клас НЕ СЕ ВЗЕМАТ БЕЗ ПРЕДПИСАНИЕ от лекар. Ако фармацевт ви ги препоръча, той нарушава закона и просто иска да си направи алъш-вериш с парите ви, за сметка на здравето ви. Това важи и за търгашите на „народни среедства“ и сайтовете, които си правят рейтинг и кликове с „вълшебни“ бабини рецепри, дето не  стават за нищо. Ефективни са само хигиената, изолацията и здравият разум. Освен това са и изключително евтини. Не се връзвайте на реклами за каквито и да е било други средства срещу вируса. Тези са достатъчно достъпни, ефективни и евтини. Нищо друго няма да свърши по-добра работа, повярвайте ми. Дезинфекция и почистване на дома Преди дезинфекциране трябва да почистите първо повърхността от видими замърсявания. Ако дезинфекцирате директно, дезинфектантът може да не проникне изцяло в мръсотията – вече обяснихме, че дезинфектантите не са предназначени за чистене, а за дезинфекция. Почистването става с препарати, предназначени за повърхностите, които ще чистим. Дезинфекцираме едва когато вече няма видими петна и мръсотия по повърхността
Няма нужда от специални почистващи средства 
Вашето Пронто или Медикс за дърво са достатъчно добри за шкафа ви, белината ви – за тоалетна и баня, препаратът за стъкло – за прозорци и прочие. Задължително използвайте ръкавици при почистване на замърсени повърхности, по които може да се намира вирусът – и след почистването ги хвърлете! След почистването дезинфекцирайте гладките повърхности в дома. Ако имате повърхност, която искате да дезинфекцирате заради съмнения за коронавирус, а нямате спирт, пригответе си разтвор: 6 супени лъжици обикновена белина на 3 литра вода. Почистете добре и навсякъде. Ползвайте ръкавици. Обърнете внимание на дръжки на врати, на дръжки на шкафове, мивки, тоалетни, предмети, които са излизали навън или които пипаме, преди да сме се измили – като портмантото и пода на коридора заедно с входната врата. Хвърлете след еднократна употреба ръкавиците си. Нека бъдат от латекс или гумени домакински. Гладките повърхности след това могат да се дезинфекцират със спирт 90 или 95%. Килимите и други подобни се почистват само с препарат до отстраняване на видимите петна. Когато перете, не тръскайте и не разнасяйте мръсните дрехи дълго време, преди да ги сложите в пералнята. Поддържайте минимален контакт между себе си и мръсните дрехи, с които сте били навън. Добре е да ги пипате с ръкавици и да се дезинфекцирате след това. 
Имате заразен?
Обезателно изолирайте болния. Нека се храни в своята стая, с отделни прибори. Не докосвайте вещите му с голи ръце. Не влизайте в стаята му без маска. Не го „дезинфекцирайте“ с бабини методи, а ползвайте спирт и разтвора от белина, който ви дадох горе. Предупредете децата и спазвайте хигиена. Добре е да махнете килими, плюшени играчки, излишни възглавници и прочие предмети и да оставите максимално голи, твърди повърхности, които лесно да могат да се дезинфекцират със спирт и белина. Ако има видими замърсявания, задължително първо почистете, преди да дезинфекцирате. 
Този материал използва информация от СЗО и CDC. Статиите в подлежат на непрекъснато обновяване с всяка нова информация, която се появи за COVID-19. Авторът Надя Йорданова е магистър-фармацевт по образование и се консултира с лекар-микробиолог, източник: Инфармация.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Лекарства и витамини срещу коронавирус. Какво ще ви е от полза и какво - не

тагове: #COVID-19 #коронавирус #пандемия #болест


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now