Хари Труман подписва заповедта за създаване на водородна бомба


31 януари 1950 г. 34-ият президент на САЩ Хари Труман подписва заповедта за създаване на водородна бомба.

По време на управлението му се случват значими събития – използването на атомната бомба над Хирушима по негова заповед краят на Втората световна война, заради което получава прозвището "Атомният"; започването на Студената война (Доктрина „Труман“); Планът Маршал за възстановяване на Европа; десегрегацията на въоръжените сили; създаването на ООН; вторият период на „Червената заплаха“ и Корейската война, относно която прави всичко възможно, за да се предотврати конфликт между Република Корея и Народнодемократична Република Корея.

След като Нацистка Германия напада Съветския съюз, Труман, който тогава е сенатор, казва:

„ Ако видим, че Германия побеждава, ние ще помогнем на Русия, ако Русия почне да печели, ще помогнем на Германия, така ще им дадем възможността да избият колкото се може повече от армиите си, въпреки това не искам да видя Хитлер като победител при никакви условия. Никой от тях не вярва и на една дума от това, което казва. “ — (Ню Йорк Таймс, 24 юни 1941 г.)

Въпреки всичко Труман е последовател на интернационализма на Удроу Уилсън и първоначално подкрепя силно създаването на ООН и включва бившата първа дама Елинор Рузвелт в делегацията за първото Общо събрание на ООН, като така задоволява желанието на обществото за мир след дългите години война.

Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now