Трактористи срязали уникалния хилядолетен Златен пегас от с.Вазово за пепелник


Уникалният артефакт има и уникална съдба, която може да засенчи холивудските саги за Индиана Джоунс. Крилатият кон (пегас) е изработен от чисто 24-каратово злато. Златният пегас е намерен край село Вазово, Разградска област. Творбата е от IV в. пр.Хр. Висока е 14.8 см и тежи 475.5 грама и е без аналог в в световната археологическа съкровищница - сред най-ценните артефакти, свързвани с историята на древния Абритус
През 1973 година земеделец от разградското село Вазово видял златно връхче да стърчи от земята в нива, където пасял кравите си. Той изровил статуетката и учуден от необичайната си находка, я показал на приятелите си трактористи. Един от тях сръчно разрязал фигурката и я предложил за пепелник на компанията. Другата половина с конската главичка отпред дали на децата от махалата да си играят. Така за съкровището узнали местните учители и те алармирали властта, пише "Стандарт".
 Отрязаната половинка, осквернена от трактористите обаче, изчезва. Мъжът, който я е държал последно, заминава за Турция. Така на историците са налага да гадаят дали от земята е бил изровен ритон или друг вид ритуална скулптура. Описанията на откривателя обаче дават основания да се счита, че става дума за т.нар. торевтика, изработвана в ателиетата на древните траки. 
 Още близо 4 кг монети от чисто злато са изкопани от руините на древната крепост. В експонатите на разградския музей днес се пазят 835 златни екземпляра, сечени в дворовете на поне 10 римски цезари.
 Единственият владетел на Рим, намерил смъртта си извън пределите на Вечния град, лежи под руините на древния град Абритус край Разград. Император Деций Траян е загинал в битка по нашите земи през 251 г от н.е., докато отбранявал империята си от нашествието на готите. 
Траян Деций сложил императорския венец на главата си през 249 година, след като начело на Дунавската армия потушава бунта на легионите в Мизия срещу предшественика си Марк Юлий Филип. Така блатата около Разград са станали гробница за 30 000 легионери.
Източник: Стандарт

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тракийски златен шлем, Румъния


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now