Съветските бомбардировки над България- една добре пазена тайна


На 22 юни 1941 година СССР атакува Добрич по въздух.
22 юни отмина. Любители на историята го отбелязаха като деня, в който през 1941 нацистка Германия напада СССР в операция ''Барбароса''. Само че на 22 юни 1941 се е случило и още нещо, което историята крие вече повече от 70 години.
През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Цяла Европа ехти от картечен и артилерийски огън. В България обаче е спокойно. Въпреки че, заради плана „Марита“ сме принудени да застанем на страната на Хитлер, цар Борис III успява да предотврати кръвопролитията. Дипломатичният му подход успява да върне без кръв в пределите на България заграбената от Румъния Южна Добруджа. А бомбардировките на съюзниците са в бъдещето - „символичната война“ ще стане факт чак в края на годината.
Само че на датата, на която според историците СССР е подло изненадан в гръб, се случва нещо изненадващо за България. Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.
Важен момент е посоченият по-горе, че България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.
За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.
България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания. Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“.
В своите мемоари /Дальняя бомбардировочная... Воспоминания Главного маршала авиации. 1941—1945/ маршал Голованов пише: “Ще дам няколко примера за това как чуждестранната преса коментира реакциите на правителството на Миклош Хорти в Унгария, Антонеску в Румъния, царското в България и това на Маннерхайм във Финландия. “Съндей Експрес” за въздушните атаки над Унгария, България и Румъния (прихванато радиосъобщение). Истанбул, 19 септември. Както съобщава истанбулският кореспондент, набезите на руската авиация над България, Румъния и Унгария са причинили сериозни щети на многобройни центрове и правителствата на балканските сателитни държави много сериозно се опасяват от бъдещи атаки. Досега те считаха, че Русия е твърде далеч и е заета със защита на собствения си фронт, за да напада Балканите, поради което отсъстваха елементите на предпазливостта… Бомбардировките бяха съвършено неочаквани за България, която все още поддържа дипломатически отношения с Москва. Рейдовете се отразиха на вътрешното положение, което в този момент никак не е добро. Немците изнасят от България всички продукти, до които могат да се докопат, оставяйки на селяните оскъден къшей хляб и малко месо…” АДД /Авиация дальнего действия/ на ВВС на СССР по време на Втората световна война осъществява военни действия в Крим, Беларус, страните от Прибалтика, Полша, Чехословакия, Унгария, Югославия и България. През есента на 1942 по време на нощни военновъздушни рейдове са бомбардирани Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица. Година по-рано, през юни е бомбардиран и Добрич. Всичко това се случва много, преди началото на англо-американските бомбардировки над България. Далеч съм от мисълта да сравнявам щетите, но показателно е, че съветските въздушни атаки се провеждат във време, когато СССР поддържа дипломатически отношения с България и двете страни не са в състояние на война.
Днес много хора, търсейки геополитически аргументи цитират англо-американски бомбардировки над България, като забравят тези на СССР над Добрич от 22 Юни 1941, както и тези над Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица през Септември същата година. Тъжното е, че властта, която идва след 09.09.1944 г е по-жестока към пилотите, бранили българското небе от снарядите на враговете.
Ползван материал с автор: Парашкева Иванова, TrafficNews.bg, и Асен Генов, actualno.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Русе посрещна и запомни германците и руснаците през Втората световна война


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now