Строеж на път - село Маноле, Пловдивско

1930 г.

При село Маноле е локализирана пътна станция Сирнота (лат. Sernota, Syrnota) на римския военен път (Виа Милитарис), отстояща на 11 римски мили (18 km) източно от Филипопол (дн. Пловдив). Отбелязана е на Бурдигалския пътеводител от 333 г. като mutatio (спирка за кратка почивка и смяна на коне). Намирала се е на територията, администрирана от Филипопол. Вероятно е изградена заедно със строежа на военния път през 60-те години на I в. сл. Хр. Част от римския път е окрита между с. Рогош и с. Маноле и южно от гарата на селото.


В границите на село Маноле се намира могилата Малтепе. Тя е останала от времето на траките и е най-голямото съоръжение, направено от човешка ръка в цялата околност. Преди време беше сканирана. Установяват, че в нея няма злато, но пък вероятно ще бъдат изкопани три саркофага.

През 2019 год. в могилата Малтепе са проведени археологически разкопки с ръководител доц. Кисьов. Разкрито е внушително погребано съоръжение тип мавзолей, представляващо стъпаловидна кула с височина 20 m, покрита с могилен насип. Намерените на обекта монети са от времето на император Филип I Арабина (244 – 249 г.). Работна датировка на съоръжението, предположена от изследователския екип, е II – ІІІ в. сл. Хр., около или след епохата на Войнишките императори в древен Рим.


Преди време имаше и друга по-мъничка могила. Тя се намира в селскостопанския двор на „Маноле 2”. Мястото е разкопано и са намерени куп ценни предмети. Всички те сега са в Археологическия музей в Пловдив.


Вижте още: Железният мост - чудото на СеверозападаНай-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now