Синът на княз Батенберг - Крум-Асен Лудвиг Александър фон ХартенауНа снимката: Йохана Лойзингер /съпругата на княз Александър I Батенберг/ заедно с двете си деца: Крум-Асен Лудвиг Александър фон Хартенау (горе) и Вера-Цветана фон Хартенау (долу)


Крум-Асен е роден е на 16 януари 1890 г. в Грац, Австрия. Негов кръстник е българският политик Константин Стоилов. Тъй като баща му встъпва в морганатичен брак (с жена без благородническо потекло), семейството престава да носи името фон Батенберг и приема по-низшата титла графове на Хартенау, която става наследствена за потомците на Александър Батенберг.


Според Търновската конституция малкият Асен се явява потенциален наследник на българския престол, но цар Фердинанд прави промени в клаузата, като го лишава от всички подобни права. Асен прекарва първите години от живота си в Грац, където заедно със семейството си живее във Вила Хартенау. След ранната смърт на бащата се преместват във Виена. Българската държава се задължава да изплаща на опечалената вдовица пенсия от 50 000 лв годишно. Хартенау завършва право в университета в Грац, където получава и докторантура. След това се занимава активно с дипломация. При посещение в България (преди 1912г.), подведен от противници на Фердинанд, Асен открито се титулува принц Батенбергски и княз Български, което води до временното му задържане под стража (в затвор). По-късно е освободен от царя, след като по-влиятелната част от семейството на баща му притиска българския владетел. През 1919 г. постъпва на работа в министерството на финансите. От 1922 до 1928 г. е австрийският представител в Париж, отговорен по изплащането на репарациите от войната. От 1932 г. оглавява Департамента за външния дълг и държавната хазна. До 1944 г. поддържа контакти с българи посредством посолството във Виена. След Аншлусът над Австрия Хартенау участва в преговорите с Берлин, касаещи външния дълг на страната. След края на Втората световна война е класифициран като "неутрален" и успява да избегне по-тежка съдба. Като допълнение е и представител на Държавната банка. След оттеглянето си, от 1951 до 1953 г. е финансов директор на Lenzing AG.


На 7 май 1934 г. Асен се жени (първи брак за него, трети за избраницата му) за Берта Хуса-Рамос (1892-1971). Нямат общи деца, но фон Хартенау осиновява Вилхелм, доведения си син (1915-1991). Крум-Асен има и сестра, Вера-Цветана фон Хартенау, която умира доста по-рано от него и също няма деца. Асен фон Хартенау умира на 15 март 1965 г. във Виена, Австрия. Погребан е в гробището на Дьоблинг.


Източник:dianakolarova.blogspot.com,  theesotericcuriosa.blogspot.comНай-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now