Първият детски санаториум на морето е във Варна


Първия детски морски санаториум у нас е бил разкрит във Варна в началото на 20-ти век. Намирал се е в местността „Карантината”, под село Галата. Основна заслуга за създаването на мястото за лечение е на проф. д-р Параскев Стоянов.


По онова време санаториумът е към Варненската първостепенна болница, която ръководи самият проф. Стоянов. Още с назначаването си той се заема с организирането на лечебницата за деца. Приспособени са карантинни бараки и са изградени нови постройки. Специалистът изготвя правилник, определя режима и реда на санаториума и организира лечението на децата. В грижата за тях помагат ординатор, надзирател, милосърдна сестра, готвачка и пет слуги.

Санаториумът е определен като здравно заведение за деца до 14 години. В него могат да получат грижа болни от скрофулоза, рахитизъм и лимфатизъм. Лечебното заведение работи в месеците от май до октомври. Капацитетът му е 40 легла. За всяко дете се изготвя индивидуална схема на лечение. Дневната програма на лечебницата включва ставане и лягане в определен час, петкратно здравословно хранене, слънчеви бани и гимнастика на плажа и в морето, обедна почивка, след което редуване на разходки, игри на открито или на верандата.


„В процеса на лечение се използват хирургични операции, излагане на слънце, налагане лапи кал и горещ пясък, също и поставяне на подкожни инжекции от филтрирана морска вода. Раните се третират чрез излагане на слънце през деня, посипване с йодоформ или инжектиране на йодоформено масло. За най-малките морските бани са се правели на плажа в цинкови вани със слънчева морска вода.“, се казва още в материала „Приносът на варненските лекари за развитие на морелечението в България“.


Успехът при лечението на децата е голям. Според наличните данни само за година от 36 приети деца 16 са изписани здрави, а 17 са получили подобрение. Едва три не са се повлияли. Резултатът се дължи на умелото съчетаване на морските блага, режимът на покой, физическата активност, диетотерапията и калолечението. Санаториумът функционира в първоначалния си вид и на първоначалното място само три години. През лятото на 1908 година е закрит и преместен във временни бараки до манастира “Св. Константин”. Две години по-късно се изгражда нова база със стабилна сграда на два етажа. Това дава възможност нуждаещите се деца да получават грижа целогодишно. Проф. д-р Стоянов ръководи морския санаториум до 1910 година. И след това обаче активно следи и се интересува от развитието му.


ДЕТСКИЯТ САНАТОРИУМ В СВ.СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НА БАЛКАНИТЕ


Две са имената от историята на Варна, които са свързани с курорта Св. Св. Константин и Елена и допринасят най-много за изграждането на престижа му още в края на 19 в. Това са професор Параскев Стоянов – основателят на морелечението и калолечението в България и д-р Александър Недялков – управител на Държавния детски морски санаториум „Царица Елеонора“ в курорта. Мечтата на проф. Стоянов била да организира край морето санаториум за деца, застрашени от костно-ставна туберкулоза. Това се случило през 1908 г. когато в курорта Св. Константин и Елена започва строежът на сградите на санаториума. Лично царица Елеонора, която през последните години от живота си живее в двореца Евксиноград, участва в изграждането и обзавеждането на санаториума не само с морална подкрепа, но и с лични дарения. Лечебното заведение официално отваря врати през 1909 г. и става най-големият детски санаториум на Балканите, който приема деца от цялата страна. Санаториумът се намирал до самия морски бряг сред зеленината на парка. Основни за лечебното заведение стават принципите на въздушното лечение и закаляване, морелечението и калолечението. След като тук са излекувани хиляди болни деца, а състоянието на стотици е значително подобрено, „Св. Св. Константин и Елена“ придобива славата на първата морска климатична станция в България.


Източник: Moreto.net


Вижте още: Грандъ хотелъ Лондонъ - Варна


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now