"Празнувайки края на войната, да не забравяме как е започнала".


"9 май - Ден на победата" или "Денят на Великата победа над хитлерофашизма"- чества се в СССР, сега в Русия и някои бивши социалистически страни. Отбелязва се победата на СССР над Нацистка Германия във Великата отечествена война.
Празникът е установен с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. и се празнува всяка година на 9 май. От. 1945 г. до 1947 г. е бил неработен ден, след това Сталин отменя този статут на празника, неработен ден става Нова Година. Едва през 1965 г. по инициатива на Брежнев празничният ден отново е обявен за неработен и тържествен, провежда се за първи път и военен парад. В предходните години е отбелязван със статии в пресата, тържествени вечери, а в по-големите градове и със салют от 30 артилерийски изстрела.
Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.
В Деня на победата през 2012 в Томск за пръв път се провежда обществената акция „Безсмъртен полк“ (на руски: Бессмертный полк). Участниците в нея преминават по улиците на града с портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави.
В Народна република България /НРБ/ 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници, участници в бойните групи (1941-44) на БКП и т.нар. "партизани", организират се и други тържествени мероприятия.
След 10 ноември 1989 г. в България се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия по случай Деня на победата. На този ден започва да се отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и обединението. В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Денят на победата - рекапитурация след десетилетия


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now