Пивоварна фабрика "Галата" в местността Карантината, ВарнаКартичка: Централната сграда на пивоварната фабрика в местността Карантината с изглед откъм морето.


„Галата“ АД е бивша пивоварна фабрика – акционерно дружество със седалище град Варна, основано през 1907 г., прекратило дейността си през 1927 г.


През 1907 г. във Варна се основава Варненското акционерно пивоварно дружество „Галата“. Дружеството построява пивоварна фабрика със същото наименование в местността Карантината. Главният депозитен склад на фабриката е на ул.„Кракра“ № 1.


На 29 август 1909 г. фабриката е официално открита с тържествен водосвет в присъствието на акционери и гости, които са почерпени с новото пиво „Галата“.

Варненската пивоварна произвежда светло пиво пилзенски тип и черно пиво „мюнхенски тип“. Внушителните дълги коли на бирената фабрика разнасят буретата с бира по заведенията. Там бирата се източва с помпа от избата до ламаринения тезгях и се поднася в чаши – халби, регали и обикновени.


През 1915 г. Варненският общински съвет на основание Закона за насърдчение на индустрията отпуска безплатно на пивоварното дружество общински земи в местността „Карантината“.


Спадът в производството на бира в България, особено след 1925 г., дължащ се на тежката акцизна политика на българското правителство, за сметка на поощряване на винарската индустрия, принуждава собствениците на пивоварни фабрики в България да образуват на 3 април 1927 г. пивоварен картел, в който влизат всички съществуващи към момента 18 фабрики, вкл. и тази във Варна. По решение на картела се затварят 12 пивоварни фабрики, сред които и варненската пивоварна. Затворените фабрики спират производство и част от тях продължават да функционират само като депозитни складове за продажба на пиво на останалите 6 действащи пивоварни. Създаването на картела не успява да преодолее спада и различията и през 1931 г. пивоварния картел престава да съществува.


Съгласно решението на картела от 1927 г. пивоварната фабрика „Галата“ преустановява производството на бира. Варненската, плевенската и ломската пивоварна започват да пласират шуменско пиво.


Впоследствие „Галата“ АД се насочва към други дейности и става помощно предприятие на „Текстил“АД – Варна. Дружеството притежава земеделско стопанство, състоящо се от ниви, лозя, гори, паркове и мелници в селата Микре и Сопот, Ловешко. Занимава се със земеделско производство, търговия, банково дело, мелничарство, електрификация, консервиране чрез охлаждане на хранителни продукти, угояване, консервиране и износ на заклан добитък и продукти от него, срещу което внася суров текстилен материал, мореплаване, внос и представителство в чужбина. Дружеството е национализирано през 1947 г.Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now