ОБРЪЩЕНИЕ НА ЧЪРЧИЛ И МОЛОТОВ КЪМ СЪВЕТСКИТЕ ГРАЖДАНИ СЛЕД НАПАДЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ НАД СССР


Точно преди 79 години, на 22 юни 1941 г., докато целият СССР е шокиран от това, което чувал по високоговорителите от Молотов, а Сталин изпаднал в ужас от атаката на немските съюзници, се крие в една своята далечна вила в мълчание в продължение на 11 дни (известната реч, в която той се обръща към народа с „братята братя и сестри ", се произнася едва на 3 юли), към съветските граждани се обръща само един лидер, който се противопоставя на Хитлерова Германия вече две години. И това е бил Уинстън Чърчил. 
Реч на Уинстън Чърчил, 22 юни 1941 г
"... в 4 часа тази сутрин Хитлер атакува Русия. Договорът за ненападение между двете страни беше официално подписан и не беше разтрогнат досега. Германия не е изразила нито една своя претенция по повод евентуално негово неизпълнение Под прикриваната зад него фалшива сигурност германските войски разположиха неимоверната си мощ на линия, която се разпростира от Бяло до Черно море, а техните военно-въздушни сили и бронетанкови дивизии бавно и методично заеха позиции.
След това изведнъж, без обявяване на войната, дори без представянето на ултиматум, немските бомби паднаха от небето към руските градове, немските войски преминаха руските граници, а час по-късно посланикът на Германия, който буквално в навечерието на нападението, щедро уверяваше руския министър на външните работи в дружба, едва ли не и съюз, заяви на руския министър, че Русия и Германия са в състояние на война. По този начин се повтаря в много по-голям мащаб поругаване на признаването на международните договори и доверието на международната общност, които наблюдавахме в Норвегия, Дания, Холандия, Белгия, и което Мусолини, съучастник и чакал на Хитлер, преданно имитира в случая с Гърция. Всичко това не се превърна в изненада за мен. Всъщност, аз ясно и категорично предупредих Сталин за предстоящите събития. Предупредих го, както предупредих и другите преди. Остана само да се надяваме, че сигналите ми няма да останат без внимание. Всичко което знам в настоящия момент - руският народ защитава родната си земя и че лидерите му са призовали към съпротива до последно....Не искам да говоря много в тази приятна лятна вечер, когато живота и щастието на милиард човешки същества е заплашено от бруталното насилие на нацистите. Това ни кара да задържим дъха си.
Но сега трябва да насоча вниманието ви към нещо, което е скрито от окото и което пряко засяга начина на живот на Великобритания и Съединените щати.
Нацисткият режим не се различава от най-лошите черти на комунизма. Той е лишен от всякакви принципи и основи, различни от омразния апетит към расово доминиране. Той се гради върху всички форми на човешка злоба, в ефективната жестокост и свирепата агресия. През последните 25 години, никой не е бил по-последователен враг на комунизма от мен. Няма да си върна думите, които казах за него. Но всичко бледнее пред случващото се сега зрелище....
Но сега трябва да обявя решението на правителството на Негово Величество, и съм сигурен, че с това решение, великите държави ще се съгласят в своето време, защото сега трябва да говорим незабавно, без нито един ден закъснение. Трябва да направя изявление, но можете ли да се съмнявате каква ще бъде нашата политика?
Имаме само една и единствена цел. Ние сме решени да унищожим Хитлер и всички следи от нациския режим. Нищо не може да ни отдалечи от това, нищо. Никога няма да преговаряме, никога няма да започнем преговори с Хитлер или с който и да е от неговата шайка. Ще се борим с него на сушата, ще се борим с него в морето, ще се борим с него във въздуха, докато с Божията помощ не избавим земята от неговата сянка и и не освободим народите от неговото иго. Всеки човек или държава, които се борят срещу нацизма, ще получат нашата помощ. Всеки човек или държава, които вървят с Хитлер, са наши врагове. Това се отнася не само за държавните органи, но и за всички,които се превърнаха в оръжие и агенти на нацисткия режим, като действат срещу своите съграждани и срещу родината си. Тези колаборационисти, ако не бъдат елиминирани от своите съграждани, ще бъдат след победата ни на същата секунда предоставени на съда на съюзническите съдилища. Това е нашата политика, такова е и нашето изявление.
От тук следва, че ние ще предоставим на Русия и руския народ цялата помощ, която можем. Ние ще се обърнем към всички наши приятели и съюзници във всички части на света с желанието да се придържат към един и същ курс и да го следват твърдо и неотклонимо до края, както ще правим и ние.
Ние предложихме на правителството на съветска Русия всякаква техническа или икономическа помощ, която можем да му предоставим и която ще бъде полезна за него. Ние ще бомбардираме Германия ден и нощ, в нарастващ мащаб, ще хвърляме по-тежки бомби от месец на месец, за да накараме германския народ да почувства ежемесечна порция от страданията, които те стовариха върху човечеството...
През следващите шест месеца тежестта на помощта, получена от САЩ под формата на различни военни материали, и особено тежки бомбардировачи, ще започне да се увеличава. Това не е класова война, а война, в която са въвлечени цялата британска империя и Федерацията на народите, без разлика от раса, религия или партия.
Не аз трябва да разказвам за действията на САЩ, но ще кажа, че ако Хитлер си въобразява, че атаката му срещу съветска Русия ще причини дори малко отклонение от целта или ще доведе до отслабване на усилията на великите демокрации, които са решили да го, то той дълбоко се заблуждава. Напротив, това допълнително ще укрепи и насърчи усилията ни да спасим човечеството от тиранията. Това ще укрепи, а няма да отслаби нашата решителност и възможностите ни.
Сега няма време да морализаторстваме относно грешките на държавите и правителствата, които са си позволиха да бъдат сами, в това време, когато с обединени усилия биха могли лесно да спасят себе си и целия свят от това бедствие.
Когато говорих преди няколко минути за жаждата за кръв и омразата на Хитлер, които го подбудиха и съблазниха да предприеме тази авантюра в Русия, аз намекнах и за по-дълбок мотив за това изтъпление. Той желае да унищожи силата на Русия, защото се надява в случай на успех, да върне от изток главните сили на армията си и въздушния флот на нашия остров, защото знае, че ще трябва или да го завладее, или да плати за престъпленията си.
Атаката срещу Русия - не е нищо повече от прелюдия към опит за завладяване на Британските острови. Без съмнение, той се надява да завърши всичко това преди началото на зимата, за да смаже Обединеното кралство, преди флотата на САЩ и въздушните сили на САЩ да се намесят. Той се надява да повтори отново, макар и в голям мащаб, самият процес на унищожаване на противниците си поотделно, което му позволяваше да просперира толкова дълго, и че в края на краищата сцената ще бъде почистена за последното действие, без което всичките му завоевания ще бъдат напразни – а именно да подчини цялото Западно полукълбо на волята и системата си.
Ето защо опасността, която заплашва Русия, е опасността, която заплашва нас и Съединените щати, както е дело на всеки руснак да се бори за своето огнище и дом, такава е и задачата на свободните хора и свободните народи във всички краища на света.
Така че нека да научим уроците, който ни преподаде жестокия опит. Да удвоим усилията си и ударим с обединена сила, докато имаме сили и възможности".
Обръщение на Молотов към съветските граждани:
"""Граждани и гражданки на Съветския съюз!
Съветското правителство и неговият ръководител другарят Сталин ми възложиха да направя следното изявление:
Днес, в 4 часа сутринта, без предявяване на каквито и да било претенции към Съветския съюз, без обявяване на война, германските войски нападнаха нашата страна, атакуваха нашите граници на много места и подложиха на бомбардировка от самолетите си нашите градове – Житомир, Киев, Севастопол, Каунас и някои други, при което са убити и ранени повече от двеста души. Атаката на вражеските самолети и артилерийският обстрел бяха извършени също и от румънска и финландска територия.
Това нечувано нападение на нашата страна се явява несравнимо с нищо вероломство в историята на цивилизованите народи. Нападението над нашата страна е извършено без оглед на това, че между СССР и Германия е сключен договор за ненападение и Съветското правителство добросъвестно изпълняваше всички условия по този договор. Нападението над нашата страна е извършено без оглед на това, че за цялото време на действие на този договор германското правителство нито веднъж не е могло да предяви нито една претенция към СССР по отношение изпълнението на договора. Цялата отговорност за това разбойническо нападение над Съветския съюз изцяло и напълно пада върху германските фашистки управници.
Едва след извършеното нападение германският посланик в Москва Шуленберг в 5 часа и 30 мин. сутринта от името на своето правителство заяви пред мен в качеството ми на Народен Комисар на външните работи, че германското правителство е решило да започне война против СССР във връзка със съсредоточаването на части на Червената армия на източната германска граница.
В отговор от името на Съветското правителство заявих, че до последната минута германското правителство не е предявявало никакви претенции към Съветското правителство, че Германия извърши нападение над СССР без оглед на миролюбивата политика на Съветския съюз и по този начин се явява нападащата страна.
По поръчение на Правителството на Съветския съюз съм длъжен също така да заявя, че в нито един участък нашата войска и нашата авиация не са допуснали нарушение на границата и поради това направеното днес сутринта изявление на румънското радио, че уж съветската армия е обстрелвала румънски летища, се явява пълна лъжа и провокация. Същата такава лъжа и провокация представлява и днешната декларация на Хитлер, който със задна дата се опитва да скалъпи обвинителен материал срещу Съветския съюз за неспазване на съветско-германския пакт.
Сега, когато нападението над Съветския съюз е вече извършено, Съветското правителство даде заповед на нашите войски – да отбият разбойническото нападение и да изгонят германската войска от територията на нашата страна. Тази война ни е натрапена не от германските работници, селяни и интелигенция, чиито страдания ние разбираме добре, а от кликата на кръвожадните фашистки управници на Германия, поробили французи, чехи, поляци, сърби, Норвегия, Белгия, Дания, Холандия, Гърция и други народи.
Правителството на Съветския съюз изразява непоколебимата си увереност, че нашата доблестна армия и флот и смелите соколи на Съветската авиация с чест ще изпълнят дълга си пред родината, пред съветския народ и ще нанесат съкрушителен удар на агресора.
Не за първи път на нашия народ му се налага да има работа с нападащ възгордял се враг. На похода на Наполеон в Русия нашият народ отговори с отечествена война и Наполеон претърпя поражение, стигна до своя крах. Същото ще се случи и с възгорделия се Хитлер, обявил нов поход срещу нашата страна. Червената армия и целият наш народ отново ще поведат победоносна отечествена война за родината, за честта, за свободата.
Правителството на Съветския съюз изразява твърдата си увереност в това, че цялото население на нашата страна, всички работници, селяни и интелигенцията, мъжете и жените ще се отнесат съвестно към своите задължения, към своя труд. Целият наш народ сега трябва да бъде сплотен и единен както никога. Всеки от нас трябва да изисква от себе си и от другите дисциплина, организираност, самоотверженост, достойни за истинския съветски патриот, за да обезпечим всички нужди на Червената армия, флота и авиацията и да осигурим победата над врага.
Правителството ви призовава вас, граждани и гражданки на Съветския съюз, още по-тясно да сплотите своите редове около нашата славна болшевишка партия, около нашето Съветско правителство, около нашия велик вожд другаря Сталин.
Нашето дело е справедливо. Врагът ще бъде разбит. Победата ще бъде наша.""" Преводът на речта на Молотов е изготвен по учебната дисциплина „Комуникативни техники“ при проф. Иванка Мавродиева.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 13 май 1940 г. нацистите настъпват във Франция, а местните комунисти са против война срещу Хитлер


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now