На 16 юни 1937 г. се ражда княз Симеон Сакскобургготски


Симеон Сакскобургготски е цар на българите в периода 1943 - 1946 година и министър-председател на България в периода 2001 - 2005 година. 
Симеон е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска и престолонаследник на българския трон. От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 до 15 септември 1946 г. е цар на България, но поради ранната си възраст не встъпва в длъжност и от негово име управлява Регентски съвет. През 1946 г., след референдум Цар Симеон II, сестра му Княгиня Мария Луиза и Царица Иоанна са принудени да напуснат България. Изгонен от страната със семейството си от комунистическото правителство на 16 септември 1946 г., за пръв път се завръща на 25 май 1996 г. 
След референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна - италиански крал Виктор Емануил III.
Симеон II завършва британския колеж "Виктория" в Александрия. През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на семейството, където Симеон Сакскобургготски живее до 2001 г. В Мадрид Симеон II завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958 - 1959 г. той е курсант във военната академия "Вали фордж" (Valley Forge Military Academy and College), гр. Уейн, щата Пенсилвания, САЩ. Там става известен под името "кадет Рилски". Завършва със звание "младши лейтенант".
През 1962 г. Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца - четирима сина и една дъщеря. За перииода от 1962 г. до 1996 г. липсва информация. Според някои източници, през това време Симеон е бизнесмен в Испания и САЩ. 13 години е председател на испанския филиал на френската групировка за отбранителна и електронна промишленост "Томсън". Работил е като консултант за няколко фирми в Европа и Африка, специализирайки в областта на банковото дело, хотелиерството, електрониката и доставката на хранителни продукти.
Окончателно Симеон Сакскобургготски се връща в България през 2001 г. и в политическите среди вече е ясно, че ще участва в българския партиен живот. Първоначалните подозрения - че ще се кандидатира за държавен глава, биват спрени от решението на решението на Конституционния съд от 8 февруари 2001 г. Със 7 на 5 гласа съдът спусна бариерата пред намерението му да се кандидатира за президент, тъй като не е живял последните 5 години в страната.
На моравата във Врана на 6 април, където дойдоха журналисти от цяла Европа, а телевизиите предаваха на живо словото му, той обяви, че създава "Национално движение Симеон Втори", с което ще участва в изборите на 17 юни в името на нов морал в политиката.В словото му от 6 април, което започваше с думите "Днес е повратен ден в моя живот", фигурираха и прочутите "800 дни", които впоследствие станаха причина за критики за неизпълненото обещание "да ни оправи за 800 дни".Точните думи на Симеон бяха: "Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви."
Симеон Сакскобургготски спечели изборите през 2001 г. с 42,74 % от гласовете и 120 депутати. Това не му достигна и се наложи да направи коалиция с ДПС, като още има дискусии в кого е причината да се провали първоначално замисляната коалиция с Иван Костов. НДСВ и неговия лидер откриха фронта за новите партии на големите надежди. И още в средата на мандата му се усети отливът на подкрепа в следствие на разочарованието. Реституирането на царските имоти (въз основа на решението на КС от 1998 г.) се превърна в най-сериозния повод за критики към Симеон Сакскобургготски.
Днес бившият премиер не се ползва с особена подкрепа и доверие в България, но е един от най-познатите и уважавани български политици в Европа. Той беше и един от едва 26-те коронавани глави и представители на монархии от цял свят, поканени на Юбилеен обяд в Лондон от британската кралица.
На снимката: На снимката: Цар Борис III със семейството си на четиресет и четвъртия си рожден ден в София, 30 януари, 1938. С него са съпругата му кралица Йоанна Савойска, Княгиня Мария Луиза и седем-месечния престолонаследник Симеон
Източник: dnevnik.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ: След повече от петстотин години се ражда български престолонаследник - Н.Ц.В. княз Борис Търновски


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now