Камбаната на свободата, която бие, за да поддържа дух на българите в Западните покрайнини


Камбаната на свободата, 12.6.1935 г.
Камбанарията е изградена след Ньойския договор на Слишовска могила преди с. Стрезимировци, Трънско, само на няколко километра от българо-сръбската граница. Мястото е избрано така, че когато бие камбаната да я чуват българите, останали в Западните покрайнини за да поддържа техния български дух и да знаят, че не сме ги забравилии. 
Строителството започнало през пролетта на 1932 г. със средства, събирани от местното население, бежанци и офицерски дружества. Монументът трябвало да увековечи паметта на всички загинали трънчани във войните за национално освобождение и обединение и да бъде възпоменание за разкъсаните след Ньойския договор земи и семейства, разказа  директорът на Общинския исторически музей Ангел Динев. Инициативата целяла да се окуражат българите, които тогава живеели на територията на бивша Югославия. Камбаната е трябвало да бие всеки ден, за да чуват нашите братя и сестри, че България мисли и си спомня за тях. „Три години след Ньойския договор българките от Западните покрайнини носели черни забрадки в знак на траур заради разделението. Чужди журналисти разказвали как български майки плачат до граничната бразда, защото гробовете на децата им са останали на сръбска земя, а там им било забранено да стъпват. Тъкмо по това време, което се помни като времето на „черните забрадки“, на няколко километра от българосръбската граница – на Слишовска могила, хората от Трънския край решили да издигнат висока камбанария, та като бият камбалото по празници и за умряло, да се чува и от другата страна на браздата. Cвещеникът от село Слишовци биел камбаната редовно, за да ехти и в земите, които местното население нарича отвъд планината и да поддържа техния български дух“, разказват от „Трънски глагоръц“. До 1934 г. голяма част от основната структура на паметника била построена. Същата година обаче строителството било спряно и е подновено отново след 1938 г. 

Във времето на социализма монументът бил завършен, а идеята – трансформирана, като вместо камбана на върха му била монтирана петолъчка. Внушителна бронзова фигура на партизанин и днес напомня за загиналите антифашисти 1923-1944 г. и военнослужещи в Българската армия през Втората световна война 1944-1945 г. Под основите на монумента била изградена костница, а „вечен огън“ символизирал честта, родолюбието и саможертвата на българските воини. Монтирани били 18 мраморни плочи с имената на 266 загинали, сред които и един англичанин. Към паметника костница съществувал и Музей на революционното движение. 

Паметникът бил изоставен в продължение на десетки години и потънал в разруха. На места са изпадали облицовъчните плочи, увредена е строителната конструкция, обраснал е с трева. Монументът дори се е наклонил и това е видимо от 100 метра. Без предприемане на неотложни мерки за осигуряване на нормална и безопасна експлоатация бъдещето на обекта е под въпрос. Идеята паметникът да се възроди според първоначалните намерения намери широк отклик сред трънската общественост. „Това място е свещено за нас, българите, защото паметникът върху Слишовската могила е издигнат, за да напомня на сънародниците ни оттатък границата, че не са забравени. Същевременно той е и на загиналите за свободата на България. Министерството на отбраната отпусна тази година първата сума, за да може постепенно монументът да бъде възстановен като паметник на свободата, а не както е сега в изопачен вид. Надявам се, че съвместно с инициативния комитет, с родолюбиви българи, ще завършим това дело“, заяви Иво Антонов – директор на дирекция в Министерството на отбраната. Очаква се възстановяването на монумента да струва 250 000 – 300 000 лв. За реновиране на паметника две сдружения са открили дарителска сметка. В подкрепа на каузата се е провел благотворителен търг на произведения на изкуството на Венцислав Занков, Явора Петрова, Иван Стратиев, Кунка Димитрова и множество млади автори. Досега /ноември 2019 г./ са събрани приблизително 10 000 лв.
Източник: Държавен архив Перник, viaranews.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Па шта си ти?" - за отговора на този въпрос малката Васка получава плесница от сръбския принц


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now