Инж. Ованес Адамян - един от създателите на цветната телевизияАрменец по народност, роден на 17 февруари 1879 г. в Баку, в семейство на голям петролен производител, починал през 1932 г. Учи в университетите на Мюнхен, Цюрих и Берлин през 1899-1904 г., следва в Сорбоната, специализира в областта на техническите науки. Наричали го "вечния студент" заради многото му и разнообразни интереси - наред с техническите дисциплини, той изучавал естетика, архитектура, музика, живопис, бил добър шахматист.


След обучението си той започва да работи по дистанционно предаване на образи и установява тесни връзки с изявени учени от научни и висши учебни заведения в редица европейски страни. Автор на над 20 изобретения в областта на фототелеграфията и телевизията.


През 1905 и през 1907 г. регистрира идеите си за черно-бяла и цветна телевизия в Берлин.


През 1907 г. провежда в лабораторията си в Берлин първото в света експериментално предаване на цветни картини на разстояние 600 км. През 1908 г. патентова двуцветен /червено-бял/ апарат за предаване на сигнали.


Адамян получава немски и френски патент за своята система, основаваща се на едновременното предаване на цветните сигнали с използване "дисковете на Нипков". В САЩ аналогични експерименти е провеждал Е. Ленд, който се стремял да получи цветно изображение чрез използването на два цвята.


В края на 1913 г. Адамян се премества в Русия и се установява в Санкт Петербург. И тук той създава лаборатория със собствени средства и продължава научните си експерименти. 1925 г. Адамян в специална лаборатория в Ереванския университет проектира и в действие демонстрира трицветно устройство за изображения „Хератес”.


В Лондон първото експериментално представяне на цветната телевизия, основана на трицветния принцип на Адамян (последователно подаване на изображение на обекта в трите цвята - червен, зелен, син), е реализирано през 1928 г.Техникумът по радио и далекосъобщения в Ереван носи името на арменския изобретател.

Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now