Изоставеният завод на ЗИЛ в Москва


Този индустриален паметник недалеч от центъра на руската столица днес изглежда като готов пейзаж за видеоигра или за филм след апокалипсис.
ЗИЛ е град в града. Изчислено е, че ще отнеме поне една година, за да се разходите около всички производствени единици. Във фабриката са работили 65 хил. души, цели фамилии.
Първото производствено звено на завода е създадено през 1916 година. Тогава то се наричало AMO (Московско автомобилно дружество) и било първото съветско предприятие за производство на камиони. Известен като АМО-Ф-15, моделът всъщност е копие на италианския камион FIAT 15. През 1930-те години фабриката е кръстена на Сталин.
По време на "Великата отечествена война" фабриката изработва минохвъргачки и гранати, които са заминавали направо от поточната линия към предните редици. Камионът ЗИС-6, на който е монтирано известното оръдие "Катюша", стигна чак до стените на Райхстага (макар масово да са ползвани доставяните по „Ленд-лийз“ американски камиони Studebaker US6, отличаващи се с по-голяма надеждност, устойчивост и високопроходимост). През военните години заводът произвежда общо около 100 хил. камиона и линейки. През юни 1942 г. заводът е награден с орден "Ленин" за отлични постижения в доставките на оръжие, който е последван през октомври 1944 г. от орден "Червено знаме на труда".
По време на СССР заводът "Лихачов" правеше не само легендарни камиони, но и лимузини за най-висшите служители на страната, офроуд камионетки за войниците и дори велосипеди и хладилници. През 1936 г. започва производството на първата съветска лимузина, ЗИС-101, базирана на американския "Буик". Вместо да се купуват чертежите, той е изработен на базата на завършен вече модел. През септември 1942 г. Сталин поръчва разработването на нов луксозен клас лимузина, ЗИС-110, този път базиран на "Пакард". 
През 1992 г. заводът разработва камиона 53-01 "БИК", базиран на модел на "Мерцедес". Той формира основата за поредица от микробуси. До 1994 г. фабриката все още произвежда камиона ЗИЛ-130, известен като "Ветеранът". Въпреки това, той не е в състояние да се конкурира с най-новите чуждестранни модели. В края на 1990-те години фабриката е засегната от по-евтините китайски модели, а заплахата от фалит става голяма.
До 2000 г. ЗИЛ е в критично състояние. Московските власти взеха решение да построят технологичен парк и жилищен район на мястото на завода. Той престава да съществува официално през 2013 г., а повечето от сградите са демонтирани през 2015 година. Сега бившият завод е в активно преустройство. Той ще бъде заменен от жилищен квартал и технопарк. Ползван материал: Russia Beyond

ВИЖТЕ ОЩЕ: Операция "Прибой" - март 1949 г., СССР


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now