Деветима действащи монарси в Европа - за първи и единствен път на обща снимкаСъбитието, което ги събира е погребението на крал Едуард VII - крал на Великобритания и Ирландия, император на Индия (1901 – 1910), първи от династията Сакс-Кобург-Гота (по-късно преименувала се на Уиндзорска). в Лондон. 20 май 1910 г.

Стоящи - от ляво надясно: крал Хаакон VII на Норвегия, Фердинанд - цар на българите, крал Мануил II от Португалия и Алгарве, Вилхелм II - германски кайзер и крал на Прусия, гръцкият крал Георгиос I и кралят на Белгия - Алберт I.

Седнали - от ляво надясно: кралят на Испания - Алфонсо XIII, крал Джордж V от Обединеното кралство и датският крал Фредерик VIII.


Роднинските връзки между монарсите на снимата са доста любопитни: датският Фредерик VIII (долу вдясно) е баща на норвежкия Хаакон VII (горе вляво), докато Вилхелм II на Германия (третият отдясно горе) е първи братовчед на Джордж V на Обединеното кралство (долу в центъра) и кралица Мод от Норвегия, която е съпруга на Хаакон VII на Норвегия и сестра на Джордж V на Обединеното кралство. Английският Джордж V пък е внук на кралица Виктория и принц Алберт и първи братовчед на руския цар Николай II и кайзер Вилхелм II на Германия.


В следващите години четирима от царете на снимката са детронирани, а един е убит. От деветте представени монархии днес съществуват пет.


Източници: Гласове


ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво е общото между кметството на Горна Джумая и ... стадион "Герена"?


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now