В обща декларация България и 10 държави осъдиха изкривяването на историята свързана с ВСВ


България се включи в декларацията на 10 източно-европейски държиви и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война, става ясно от съобщение на сайта на българското Министерство на външните работи (МВнР).
Документът, подписан от външните министри, осъжда изкривяването на историческите събития, довели до Втората световна война и до разделянето на Европа, както и историческите факти за жертвите на тоталитарните режими.
В декларацията се посочва още:
"Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол.".
Министрите припомнят на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави.
"Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави", се посочва в декларацията на министрите.
Заради участието на България в декларацията от БСП поискаха оставката на външния ни министър Екатерина Захариева. От левицата посочват че подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия, омаловажават милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света.
Ето пълния текст на декларацията:
Декларация на министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война
Като отбелязваме 75-ата годишнина от края на Втората световна война през 2020 г. ние отдаваме почит на жертвите и на всички военни, борили се за разгрома на нацистка Германия и за край на Холокоста.
Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол.
В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта.
Събитията от 1956 г., създаването и дейността на „Харта 77“, движението „Солидарност“, протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена бяха важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа.
Днес ние работим заедно за силна и свободна Европа, в която царуват правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи. Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.
Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави.
Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави.
Източник: БНТ1
ПРЕДИСТОРИЯ:
На 16 април 2015 г. Владимир Путин призна като грешка на СССР, че е наложил „със сила“ своя модел на развитие на страните в Източна Европа:
„След Втората световна война опитвахме да наложим своя модел на развитие на много източноевропейски държави и го правехме със сила. В това няма нищо хубаво и това ни се натяква постоянно“, призна руският президент по време на годишната си пряка линия, в която отговаря на въпроси на граждани. 
Източник: trud.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ: 1 май 1941 г. Неудобният парад в Москва с присъствие на високопоставени офицери на Райха - док.кадри


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now