Викторианска посуда за мустакатиМустаците процъфтяват през цялата викторианска епоха (периодът на управление на кралица Виктория от юни 1837 до смъртта ѝ на 22 януари 1901 година). Всъщност от 1860 до 1916 г. британските военни задължават всички свои войници да си пуснат мустаци заради авторитета, който им придават.

Придобивката изисква, както и днес, специална поддръжка от гордите собственици. Рекламите на лосиони и пасти с оцветен восък изобилстват. Восъкът, който се нанася на мустаците, за да запази формата и къдриците непокътнати, създава известни проблеми при консумацията на топли храни и напитки. От парата багрилото се разтича, а восъкът се разтапя и остава в чашата за кафе или чай, както и в лъжицата за супа.

Най-накрая един изобретателен англичанин намира решение - грънчарят Харви Адамс, през 1860 г., създава необичайно изобретение - „чаша за мустаци“ . Тя има полукръгъл перваз за "охрана" и в него отвор за течността. Чашата за мустаци позволява на един изящно мустакиран мъж да отпива парен чай без притеснение, без да се намокри или чая му да се замърси. Новият продукт става моден хит сред елита, появяват се и фалшификати за другите прослойки от населението. Всеки има право да бъде суетен! Освен това американските производители често заблуждавали клиентите си, че чашите, са произведени в Англия, защото имало голямо търсене именно на английска керамика в по това време.

По-късно допълнение към етикета за прибори на масата е и "лъжичката за мустакати", изобретена през втората половина на 19 век. Първият патент е издаден през март 1868 г. на нюйоркския дизайнер на лъжици - Солон Ферер. Те стават дотолкова популярни в САЩ през тази епоха, че има издадени повече от 20 патента за подобряване на дизайна им за по-добри резултати. Има произведени специално лъжици за левичари, така както и при чашите. Най-оригинално е подобрението - подвижна "охрана" върху лъжицата.

"Reed & Barton" е един от основните американски производители на лъжицата за мустакати от края на 19 век. Друг известен производител е в Обединеното кралство - Джордж Адамс и Джон Кръг и Сон ... По-голямата част от този вид прибори са датирани от края на 19 век до началото на 20 век, след това харизмата на мустаците започва да намалява. В резултат на това производството и продажбите на чашите и лъжици бавно затихват. Към 1930 г. тези, преди това обичайни вещи, вече са непознати.


По-късна репродукция (20-ти век) на оригиналната "лъжица за мустаци" е произведена от "Reed & Barton" и се предлага за подарък или за колекционери, в луксозна кутия върху червен кадифен плат.


ВИЖТЕ ОЩЕ: Херодот разказва за "най-благоразумния" обичай на венетите - аукцион за невести


ИЛИ: Древен уред за почистване на езика

Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now