Ваксинацията с БЦЖ в България започва 1926 г. Помага ли БЦЖ срещу COVID-19?


Какво е БЦЖ ваксината?
БЦЖ ваксината предпазва от туберкулоза. Инфекциозно заболяване, което най-често засяга белите дробове. Бактерията наречена Mycobacterium tuberculosis е причината за туберкулозата.
БЦЖ ваксинацията намалява вероятността бактерията да зарази някого. Освен това намалява тежестта на заболяването при тези които се заразяват.
Ваксината БЦЖ за първи път става достъпна през 1921 г. и фигурира в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация (СЗО). Над 100 милиона бебета получават БЦЖ ваксинация всяка година. Освен от туберкулоза БЦЖ ваксината предпазва и от други състояния, които причиняват микобактерии, включително проказа (Болест на Хансен). Ваксината срещу туберколоза БЦЖ - съкращение от бацил Калмет-Герен (Bacillus Calmette-Guérin), е част от задължителния имунизационен календарв България и всички новородени се ваксинират срещу туберкулоза (както и срещу хепатит Б) преди изписването им от родилния дом.
Историята й у нас
Акад. Тошко Петров започва доброволна имунизация с оригиналния френски щам, който получава лично от създателя проф. Калмет.
Той е първият учен в света, който докладва, че ваксината засилва имунитета и срещу всякакви респираторни болести
Твърдението, че ваксинацията в България е започнала след 1945 г., не е точно, пише в 24 часа проф. Райна Робева /ВМА. Основателят на българската хигиенна наука и пръв професор по хигиена в Софийския медицински факултет акад. Тошко Петров през 1926 г. се договаря с проф. Калмет, когото лично познава, да получи две култури (с номера 321 и 322) от новосъздадената ваксина, които прилага като доброволна ваксинация на деца от семейства с болни от туберкулоза.
Така ваксинацията в България започва през 1926 г., отначало с френския щам. Оттам нататък ваксината трайно се приготвя в Института по хигиена - София, базирано на щам 321 до промените, които описвате в по-късните етапи.
През 1930 г. в гр. Любек, Германия, се случва тежък инцидент - поради грешка при приготвянето прилагат силно вирулентен щам и това дава тежки последици, водещи до разколебаване в полезността и особено в безвредността на ваксината.
Проф. Калмет моли всички свои колеги, използвали ваксината, да споделят опит. Българските резултати са едни от първите и впечатляващо добри. Те са публикувани във Франция и са допринесли заедно с такива от други страни за утвърждаване на ползата от ваксината и нейното прилагане вече почти 100 г. Още тогава проф. Петров забелязал, че ваксинираните деца боледуват много по-малко от детски инфекции, както и по-късно докладвал за опити за лечение на кожна туберкулоза с БЦЖ.
Имал впечатления за благоприятно повлияване и на кожен рак от ваксината. Смятам, че тези данни показват, че в една малка страна като България е имало хора със силно напредничаво мислене, които са допринесли за решаването на такъв важен световен проблем като утвърждаването на БЦЖ ваксината и приложението и изготвянето ѝ в България още при самото ѝ откриване.
Всичко останало е важно и има своето значение, но е направено по-късно. Мисля, че в името на коректността към паметта на един виден български учен е редно тази история да бъде също отразена, още повече че тя има световен отглас. С тези данни по никакъв начин не бих искала да омаловажавам заслугите на други български лекари за по-нататъшното усъвършенстване на ваксината, така че нашата страна да произвежда една от най-качествените ваксини БЦЖ в света. Става дума за различни исторически етапи.
"Бих могла да ви предоставя френския вариант на публикацията на акад. Петров (1932), писмото на проф. Калмет, с което той моли да му се предоставят резултатите от приложението на БЦЖ в България (1931), както и писмо от директора на Университета в Монреал, Канада, който се интересува от резултатите от ваксинацията в България (1935)".
Помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19?
Към момента няма лекарстваq които могат да предотвратят COVID-19 и няма ваксина. Докато коронавирусът обикаля земното кълбо учените работят усилено, за да установят начини за забавяне или спиране на болестта.
Приемането на ново лекарство от първоначалните изпитвания до клиничната фаза е невероятно дълъг процес. Затова изследователите имат желание да идентифицират ваксини които вече се използват и биха могли да помогнат за справяне със SARS-CoV-2. Ако учените вече са доказали, че една ваксина е безопасна за хората, пътят от клиничното изпитване до широко приложение е сравнително кратък. Наскоро изследователи от Института за педиатрични изследвания „Мърдок“ (MCRI) в Австралия започнаха организиране на изпитване, за да проучат дали ваксината срещу туберкулоза известна като Bacillus Calmette–Guérin (BCG) може да предложи някаква защита срещу COVID-19.
Учените планират да изпробват ваксината на около 4000 медицински служители на първа линия в болници в Австралия. Ръководителят на проекта Найджъл Къртис от MCRI обяснява, че се надяват „да видят намаляване на разпространението и тежестта на симптомите на COVID-19 при здравните работници на които е приложена БЦЖ ваксинацията“.
Как може БЦЖ ваксината да работи срещу COVID-19?
Учените са любопитни да изследват БЦЖ ваксината срещу COVID-19 тъй като работата по предишни изследвания показа, че тя може да намали риска от някои респираторни инфекции които не са изцяло свързани с туберкулозата.
Например проучване проведено от учените в Гвинея-Бисау заключава, че „БЦЖ ваксинацията може да има независим защитен ефект срещу остра инфекция на долните дихателни пътища като ефектът е най-забележим при момичетата".
В друго проучване се разглеждат ретроспективни данни от испански болници. Изследователите заключават, че "БЦЖ ваксинацията при раждане може да намали хоспитализацията поради респираторна инфекция и сепсис." По подобен начин проучване проведено в Бразилия установява връзка между БЦЖ имунизацията и намален риск от смъртност от пневмония при деца.
Все още не е ясно как точно и защо възникват тези така наречени хетероложни ефекти на БЦЖ ваксината. Изглежда обаче, че това се дължи на неспецифично засилване на имунния отговор.
Въпреки, че досега няма проучвания които са изследвали влиянието на БЦЖ ваксината върху SARS-CoV-2 учените се надяват, че историята може да е подобна. Ако БЦЖ ваксината може да подсили имунната система, тя може да намали процента на инфекция от SARS-CoV-2 или да намали тежестта на COVID-19.
Проф. Катрин Норт директор на MCRI споделя: „Федералните и държавните здравни служби заедно с австралийски и международни изследователи показаха готовност и способност да финансират редица проучвания свързани с COVID-19. Използвайки налични и бъро приложими средства, ние ще бъдем безмилостни в стремежа си към превенции и лечение за тази безпрецедентна пандемия. Тези изпитания ще позволят бързото навлизане на най-обещаващите резултати в клиничната практика, давайки ни възможно най-голям точни попадения в целта срещу COVID-19.“
Източници: https://www.medicalnewstoday.com и https://www.marica.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да различим симптоми причинени от Сенна хрема/Алергия към полени и тези от COVID-19 инфекция?

тагове: #коронавирус #COVID-19 #БЦЖ #ваксина #пандемия


Най-четени

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now