Продължете към съдържанието

На 3-ти март 1918 г. България побеждава съветска Русия

На 3-ти март 1918 г. България побеждава съветска Русия

На 3 март 1918 г. Съветска Русия капитулира пред победителя България и нейните съюзници в Първата световна война – Германия, Австро-Унгария и Турция и ще подпише един от най-унизителните мирни договори, а именно Брест-Литовския мирен договор.

Датата не е случайна. Избрана е от българският премиер Васил Радославов, като символичен отговор на цялата анти-българска политика на Русия, включваща:

  • Схизмата против Българската църква от 1872 г.
  • Умишленото разкъсване на българските земи с цел по-лесното им присъединяване като „Задунайска губерния“, предварително договорено със секретни договори на Русия и заложено в Берлинския договор;
  • Организирането на метежи, преврати, убийства на български патриоти, които се опитват да отстояват националната ни независимост;
  • Вероломното нападение през Добруджа и в гръб, през Македония, където също действа руски експидиционен корпус от 20 000 щика под общо френско командване.

При сраженията ни с руснаците нашата армия има в актива си пленени 5 руски бойни знамена. Кавалерията на генерал-майор Иван Колев дори пленява цялата Оренбургска дружина, заедно с командира и бойното им знаме.

Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската:

„Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

Този цитат е изписан на издигнатия преди няколко години паметник на генерала в Добрич.

С този договор Руската империя губи над 1 милион кв. км. от територията си. Днес тези земи се наричат Литва, Латвия Естония, Полша, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Армения. Въпреки победата си на Източния фронт, Централните сили не успяват да се наложат над Антантата и войната завършва с тяхното поражение през ноември същата година, след което Брест-Литовският договор е анулиран.

Благодарение на мира с Германия и съюзниците ѝ, болшевишкото правителство начело с Ленин се задържа на власт и по-късно успява да се наложи в гражданската война над монархистите и националистите.

На снимката: Членовете на бългaрската делегация за участие в Брест-Литовския мирен договор март 1918 г.